Sončni kolektorji in ogrevanjeVisoko temperaturni sončni kolektorji NAU za ogrevanje ali dogrevanje stanovanjskega ali poslovnega objekta

Najpogostejša je pasivna raba sončne energije, kjer sonce neposredno greje prostore skozi prozorne ali prosojne površine, kot so okna, steklenjaki, fasade s prosojno izolacijo in podobno. Sončni kolektorji pa omogočajo, da s soncem grejemo sanitarno vodo ali pa z zadostnim številom leteh ogrevamo kar celotni objekt.

Kurilno obdobje traja povprečno 6 mesecev in v tem času velikokrat posije sonce. V naših krajih, znaša sončno sevanje od oktobra do 15. aprila več kot 40% letnega sončnega sevanja, zato je velika škoda, da te energije ne bi izkoriščali, saj cene kurilnega olja in plina neprestano rastejo in bodo naraščale tudi v prihodnje. Naložba v sončne kolektorje se povrne v 3 do 5 letih, naložba v ves sistem pa v 7 do 9, odvisno pač od tega, koliko zbrane energije tudi porabimo.

Če želite prihraniti pri ogrevanju (praktično največjemu življenjskemu strošku), so sončni kolektorji prava rešitev za vas. Paziti morate predvsem na kvaliteto sončnih kolektorjev, ki je edini faktor življenjske dobe ter pravilno načrtovan in in izveden sistem v celoti, ker je to edino, kar vas lahko pripelje do prihrankov in pozitivnega mišljenja o izrabi sončne energije.